יחס אינסולין-פחמימה
בס"ד
(ICR) הוא נתון שמראה כמה יחידות אינסולין צריך להזריק לכל גרם פחמימה שאוכלים, כדי לאזן את רמת הסוכר בדם. היחס הזה משמש לחישוב מינון האינסולין לפני הארוחות.
יחס אינסולין-פחמימה מציין את כמות האינסולין הנדרשת כדי לנטרל את השפעת הפחמימות במזון על רמת הסוכר בדם.
מחלקים את כמות הפחמימות הנצרכת ביחס האינסולין-פחמימה כדי לקבוע את מינון האינסולין שיש להזריק.
למשל : אם היחס הוא 1:10, זה אומר שעל כל 10 גרם פחמימה, צריך להזריק יחידה אחת של אינסולין.
יחס אינסולין-פחמימה נקבע על ידי דיאטנית סוכרת או אנדוקרינולוג, בהתאם לצרכים האישיים של כל אדם, כולל גורמים כמו רגישות לאינסולין ורמת הפעילות הגופנית.
כדי להשתמש ביחס בצורה נכונה, יש לחשב את כמות הפחמימות במזון במדויק ככל האפשר .
היחס יכול להשתנות במהלך היום ואצל אנשים שונים, ולכן יש צורך להתאים אותו בהתאם למצב.
לכל אדם יש את היחס האישי שלו בין האינסולין לפחמימות והוא תלוי במספר גורמים:
משקל
שעת ההזרקה
רמת הפעילות הגופנית
מצב מנטאלי
אם הגורמים הללו משתנים גם היחס משתנה. לכן היחס שעובד היום , לא בהחרך שיעבוד גם בעוד תקופה.
אם לא מגיעים ליעד המטרה לאחר 3-4 שעות מההזרקה, כדאי לבדוק אם היחס שעובדים איתו אכן אפקטיבי .